Cera i espelmes

Per fer aquestes boniques espelmes, fem servir cera d'opercle, que és la cera més nova del rusc.

Tota la cera que utilitzem és de la nostra explotació. 

La cera és elaborada per abelles joves (10 o 12 dies d'edat) mitjançant un grup de 4 glàndules cereres que tenen a l'abdomen. La cera s'obté a base d’alimentació amb mel, després que les abelles aconsegueixin transformar-la al seu interior. Inicialment la cera és un producte blanquinós, sòlid a temperatura ambient.

A mesura que es va escalfant es torna mes pastosa, i es fon a una temperatura entre 62 i 65 °C.

La cera, en envellir es torna groga, verdosa o ocre a conseqüència del tint que li proporcionen el pol·len, els pròpolis  i altres substàncies de la bresca.

 

Usos de la cera:

Indústria dels cosmètics i usos terapèutics: La cera posseeix moltes virtuts que la fan adequada per a productes terapèutics i cosmètics.

Usos tradicionals: Amb ella es protegeixen, eines, teles, pells, llibres o cobertes de vaixell per a fer-les impermeables i protegir-les de la humitat.

Motlles: Mitjançant la cera es fabriquen motlles de cera perduda o microfussió amb els quals es fabriquen escultures de bronze o metall. 

Espelmes: A part de l’església Ortodoxa Cristiana, ja ningú més exigeix que les espelmes siguin de cera d'abella, així que la seva fabricació es limita a espelmes ornamentals i de aniversaris, i en molts casos a la confecció d'espelmes casolanes.

Productes industrials: La cera encara s'utilitza en diversos camps, com pot ser per fer d’aïllant del coure en els cables elèctrics, per fer vernís, colors, paper carbó, llumins, per protegir esqueixos.... 

 

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Blogger Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Pinterest Social Icon