Cera i espelmes

0

La cera d'abella es un producte gras produït per les abelles principalment per a construir la bresca.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Blogger Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Pinterest Social Icon

La cera es elaborada per abelles joves (10 o 12 dies d'edat) mitjançant un grup de 4 glàndules cereres que tenen a l'abdomen. La cera s'obté a base d’alimentació amb mel, després de que les abelles aconsegueixin transformar-la al seu interior.Inicialment la cera es un producte blanquinós, sòlid a temperatura ambient.

A mesura que es va escalfant es torna mes pastosa, i es fon a una temperatura entre 62 i 65ºC.

A mesura que la cera va envellint, i es torna groga, verdosa o ocre a conseqüència del tint que l'hi proporcionen el pol·len i altres substancies de la bresca.

 

Usos de la cera:

Industria dels cosmètics i usos terapèutics: La cera posseeix moltes virtuts que la fan adequada per a productes terapèutics i cosmètics

Usos tradicionals: Amb ella es protegeixen, eines, teles, pells, llibres o cobertes de vaixell per a fer-les impermeables i protegir-les de la humitat.

Motlles: Mitjançant la cera es fabriquen motlles de cera perduda o microfusió amb els quals es fabriquen escultures de bronze o metall. 

Espelmes: A part de l’església Ortodoxa Cristiana, ja ningú més exigeix que les espelmes siguin de cera d'abella, així que la seva fabricació es limita a espelmes ornamentals i de aniversaris, i en molts casos a la confecció d'espelmes casolanes.

Productes industrials: La cera encara s'utilitza en diversos camps, com pot ser per fer d’aïllant del coure en els cables elèctrics, per fer vernís, colors, paper carbó, llumins, per protegir esqueixos.... 

 

©2016 - Mel Vall de Ribes - Creat  amb Wix.com