Coses d'abelles

Hi han 16.000 especies d’abelles. La majoria d’elles son insectes solitaris i només el 5% son socials, sent l’abella mel·lífera (Apis mellifera) la més comú. En un rusc hi poden haver fins a 80.000 obreres, 200 abellots i una reina. Un estudi ha revelat que un únic gen controla la vida social de les abelles.


Els abellots (mascles) tenen una única funció en el rusc, aparellar-se amb l’abella reina. Si la colònia pateix escassetat en aliments, son els primers en ser expulsats o sacrificats. En la imatge inferior es pot veure com una obrera està expulsant de la colmena a un abellot.Després de l’aparellament, els abellots es moren pel trencament de l’abdomen. En la còpula es desprèn el seu aparell genital, que un cop a dins de la reina li serveix de magatzem d’esperma. Dels ous no fecundats en sortiran abellots, i dels ous fecundats les obreres i les reines. La reina segueix aparellant-se fins que aconsegueix més de 70 milions d’espermatozous de diferents abellots, que utilitzarà al llarg de la seva vida (uns cinc anys). Pot posar uns 1500 ous al dia.

La reina, exerceix el control sobre les obreres a través d’una feromona, que inhibeix el desenvolupament dels ovaris de les obreres.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Etiquetes
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

©2016 - Mel Vall de Ribes - Creat  amb Wix.com